Hva er PCU?

patentKort om PCU

PCU er en biologisk identifikasjonsenhet som kommuniserer med alt fra dørlåser til innlogging på PCen eller i nettbanken. Glem passord, nøkler og koder; PCU-en bruker dine biologiske egenskaper som for eksempel øye-iris, fingeravtrykk eller stemmegjenkjennelse. Identifikasjonsmetodene finnes allerede på forskjellige enheter som smarttelefoner, PC-er og dører men PCU-en skiller seg ut fordi den samler alle disse funksjonene i én og samme enhet… og ikke minst på en mye sikrere måte.

PCU-en blir en liten enhet og tas med overalt istedenfor nøkler, kodebrikker og liknende.

Hva kan den brukes til?

Man kan for eksempel velge at man skal låse bildøren og starte den med fire fingre, eller åpne ytterdøren hjemme ved hjelp av stemmegjenkjenning. Når du skal inn i nettbanken kan du velge å lese av tommelen istedenfor å taste inn en kode fra en kodebrikke. Mulighetene er endeløse.

Hvorfor bruke en PCU?

En PCU kan brukes til «alt». Det blir én enhet og forholde seg til for all «identifikasjon». Det at man kun trenger å passe på én enhet gir i seg selv økt sikkerhet. PCU-en vil også være mye sikrere enn alternativene og nivået kan tilpasses etter ønske og behov.

Hvor sikker er en PCU?

Det er flere grunner til at en PCU vil gi økt sikkerhet. Som nevnt over så vil en reduksjon i antall løsninger man må forholde seg til øke sikkerheten i seg selv. Bare tenk på hvor mange koder og passord mange har skrevet ned for å huske. Man kunne laget en APP som gjør mye av det samme på overflaten. De nyeste smarttelefonene har gode kameraer, mikrofoner og fingeravtrykkslesere som kunne vært brukt i en APP, men disse enhetene er åpne og sårbare, og mangler de viktige løsningene for å knytte dette sikkert sammen. En APP må lagre informasjon på enheten som kan hackes og manipuleres. PCU-en vil ikke ha noen av dette åpent og vil være uten mulighet for å legge inn programvare og hacke den. Arbeidsminne tømmes ved hver brukt og viktig informasjon ligger kun i kryptert, fast og låst minne. PCUen lagrer heller ikke dine biometriske data så selv om man skulle miste enheten så vil dataene på den ikke være til nytte.

Hvorfor har ikke dette vært laget tidligere?

Hvis PCU er så genialt som det høres ut, hvorfor har ikke ideen blitt utviklet tidligere? Som med alt annet så finnes det en tid og et sted for alt. Teknologien og behovet må være tilstede. Tenk bare på Apple og iPad. De var ikke ført ut med å lag et nettbrett. De første brettene feilet fordi de rett og slett var for tidlig ut. Teknologien hadde ikke kommet lang nok for å lage de brukervennlige nok med tanke på batterilevetid, skjerm- og touchkvalitet, og minst like viktig var det at behovet for en slik enhet ikke eksisterte. En essensiell suksessfaktor for iPaden var den etablerte tilgjengeligheten for brukene. Uten allmenn tilgang og daglig bruk av Internett for folk, så hadde ikke brettet hatt noe bruksgrunnlag. «Alle» hadde trådløst nettverk hjemme og brukte daglig Internett til e-post, nettaviser, Facebook og liknende.

Så hvordan er forholdene rundt disse to faktorene i dag, teknologi og behov? Som nevnt tidligere så har de nyeste smarttelefonene nå integrert kamera og fingeravtrykksleser som så og si ikke tar plass og bruker nesten ikke strøm. I dag kan man få fingeravtrykksleser integrert på kredittkort. Teknologien er altså på plass for å lage en liten og lett enhet med flere biometriske lesere. Og det er ikke tvil om at man får stadig flere passord og sikkerhetsting og forholde seg til.

Tiden er moden for PCU!

Comments are closed.